ALWAYS REINVENTING

FORESTRY

Du är här: Hem > Företaget

KETO-HARVESTER SKÄR GLOBALT

Som en bond pojkes avhandling föddes en skördare som bryter sitt rykte runt om i världen.

Kone-Ketonens framgångsprodukt har sitt ursprung i Lauri Ketonens avhandling på 1980-talet. Beskärnings- och skäranordning för sågtimmer har fört bröd till familjeföretaget och har i många variationer spridit sig som en effektiv skördare av världens skogar.
Mannen, hemma från Teuva, drömde om att ha sitt eget designkontor, men slutade med att vara företagare inom skogsindustrin när ingen annan hade tillräckligt förtroende för hans idé att ta enheten i tillverkningen.
– Lyckligtvis kunde jag under mina studier arbeta i företag inom fältet och lära av topp proffs både i arbetslivet och i universitetsvärlden. Bra utbildning har varit min språngbräda, tror han.

Ser i alla riktningar

Uppfinnarens ihållande själ och mod tog honom samtidigt till en internationell mässa i Sverige, där en dörr öppnades utanför Europa: överraskande nog antog japanerna Ketonens produkt till sin egen. Keto-skördaren biter särskilt väl i den japanska krävande trädmassan och marknaden har stadigt vuxit.
I dag har Keto-skördare ett starkt fotfäste förutom i de nordiska länderna, även i Japan, Australien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Nya Zeeland, USA och Spanien.
– Den skördemetod som vi representerar verkar bli populär och framtiden ser lovande ut. Vi är en av 10 operatörer i Finland. Konkurrensen har varit hård, men rättvis. Våra patent har hedrats.

Styrkan kommer från hemmabasen

Företaget, som verkar i Kristinestad, uppskattar staden som ursprungligen erbjöd goda affärslokaler och möjlighet till tillväxt. En partner med trettio anställda och många underleverantörer med en omsättning på sex miljoner ser till att det goda också återspeglas runt omkring.
— Vi tänker alltid på stadens intresse också. Den svenskspråkiga kusten erbjuder språklig arbetskraft och goda logistiska förbindelser. Vi erbjuder praktikplatser till traktens ungdomar, säger han.
Lauri Ketonen, som har varit företagare i över trettio år, är fortfarande involverad i familjeföretaget, men i en ny roll. Grundarens ungdomsdröm om att ha en egen designbyrå har på sätt och vis gått i uppfyllelse: han arbetar på företagets utvecklingsavdelning och ser till att KETO-skördarna håller stånd för tidens utmaningar.