Always reinventing

forestry

Olet täällä: Etusivu > Yritys

KETO-harvesteri leikkaa globaalisti

Maalaispojan opinnäytetyönä syntyi harvesteri, joka katkoo mainetta ympäri maailmaa.

Kone-Ketosen menestystuote sai alkunsa Lauri Ketosen opinnäytetyössä 1980-luvulla. Sahatukkien karsinta- ja katkaisulaite on tuonut perheyritykseen leivän ja levinnyt useina variaatioina maailman metsien tehokkaaksi harvesteriksi.
Teuvalta kotoisin oleva mies haaveili omasta suunnittelutoimistosta, mutta päätyi metsäteollisuusalan yrittäjäksi, kun kukaan muu ei uskonut riittävästi hänen ideaansa ottaakseen laitetta valmistukseen.
– Onneksi sain opiskeluaikana työskennellä alan yrityksissä ja ammentaa oppia huippuammattilaisilta niin työelämässä kuin korkeakoulumaailmassa. Hyvä koulutus on ollut minun ponnahduslautani, hän uskoo.

Katseet kaikkiin suuntiin

Sinnikäs keksijän sielu ja rohkeus veivät saman tien Ruotsiin kansainvälisille alan messuille, josta aukeni ovi Euroopan ulkopuolelle: yllättäen japanilaiset ottivat Ketosen tuotteen omakseen. KETO-harvesteri puree erityisen hyvin japanilaiseen vaativaan puumassaan ja markkinat ovat jatkuvasti kasvaneet.
Nykypäivänä KETO-harvestereilla on vahva jalansija Pohjoismaiden ja Japanin lisäksi Australiassa, Kanadassa, Ranskassa, Saksassa, Isossa-Britanniassa, Uudessa-Seelannissa, USA:ssa ja Espanjassa.
– Edustamamme korjuumenetelmä näyttää pitävän suosionsa ja tulevaisuus näyttää lupaavalta. Olemme Suomessa yksi kymmenestä toimijasta. Kilpailu on ollut kovaa, mutta reilua. Patenttejamme on kunnioitettu.

Vahvuus lähtee kotipesästä

Kristiinankaupungissa toimiva yritys arvostaa suuresti kaupunkia, joka tarjosi alussa hyvät toimitilat ja mahdollisuuden kasvulle. Kuuden miljoonan liikevaihtoa tekevä kolmenkymmenen työntekijän ja lukuisten alihankkijoiden yhteistyökumppani pitää huolta, että hyvä heijastuu myös ympärille.
– Ajattelemme aina myös kaupungin etua. Ruotsinkielisellä rannikolla on tarjolla kielitaitoista työvoimaa ja hyvät logistiset yhteydet. Tarjoamme harjoittelupaikkoja paikallisille nuorille, hän kertoo.
Yli kolmekymmentä vuotta yrittäjänä toiminut Lauri Ketonen on edelleen mukana perheyrityksessä, mutta uudessa roolissa. Perustajan nuoruuden unelma omasta suunnittelutoimistosta on tavallaan toteutunut: hän työskentelee yrityksen kehittämisosastolla huolehtimassa, että KETO-harvesterit pitävät pintansa ajan haasteissa.